Home HWV-software Programma's Downloaden Gratis update Blind typen Prijzen Veelgestelde vragen Presentatie Bestellen


Vragen

Mocht uw vraag hier niet beantwoord worden, stuur ons dan een email.

Antwoorden

Is HWV-software ook telefonisch te bereiken?
Nee, wij beantwoorden uw vragen per email. Mocht het nodig zijn, dan nemen wij zelf telefonisch contact met u op om u zo goed mogelijk te kunnen helpen. 

Kan 'ik typ' ook gebruikt worden met een azerty-toetsenbord? (Belgisch)
Ja, in het lerarenmenu kunt u overschakelen naar het azerty-toetsenbord. Bij opnieuw opstarten heeft u dan meteen dat toetsenbord.

Hoe kom ik altijd aan de laatste versie van de programma's?
Op de website staat altijd de allerlaatste versie. Nu staat op internet de CD inclusief 'ik typ' en inclusief de laatste wijzigingen (versienummer wordt afgebeeld en er is nu de mogelijkheid ingebracht om leerlingen naar een andere groep te verplaatsen). Wanneer u al heeft geregistreerd, dan kunt u gemakkelijk naar de laatste versie updaten via de pagina 'gratis update'.

Kan ik problemen verwachten met een firewall?
Door een firewall kan het registreren belemmerd worden. Zet de firewall voor het registreren uit en na het registreren weer aan.

Ik heb 'ik'-programma's op diskettes. Kan ik die inruilen?
Ja, uw diskettes zijn inruilkorting waard. Kijk op de pagina 'prijzen'.

Welk programma is in de plaats gekomen van 'ik reken slim', m.a.w. waar kunnen we deze diskette voor inruilen?
'ik reken slim' heet nu 'ik reken tot 20'.

Ik krijg een leesfout wanneer een bepaalde leerling aan het werk wil en als ik de leerlingenlijst in het lerarenmenu wil openen.

 

Wanneer u deze melding krijgt, dan kunt u hier een reparatiebestand downloaden.
Plaats het bestand in de titelmap van het programma. Start de reparatie door op het bestand te dubbelklikken. Het programma zal vragen welke groep u wilt repareren en die groep klikt u dan aan. Na een moment krijgt u de melding dat de groep is gerepareerd. Het programma functioneert dan weer naar behoren.

Zijn de programma's ook voor een netwerk geschikt?
Ja, u kunt onze programma's installeren op de server en vervolgens op de werkstations gebruiken. Op de werkstations hoeft u alleen maar een snelkoppeling te maken. De programma's en de leerlingengegevens staan op de server.

Heb ik een internetverbinding nodig om de programma's te kunnen gebruiken?
Voor 'ik tover' en 'ik speel' is dit niet nodig.
Voor de andere programma's is dit alleen nodig tijdens het registreren.

Wij hebben ook nog standalone computers zonder internetverbinding, waar we 'ik leer' op willen gebruiken. Kan dat?
Er moet minimaal windows 98 op die computers staan. Stuur ons even een e-mail voor de instructies over hoe te handelen. 

Het registreren lukt niet. Hoe los ik dat op?
Heeft u een firewall? Daar kan het probleem door veroorzaakt worden. Schakel de firewall uit, dan registreren en daarna de firewall weer inschakelen.

Geven de demo-versies een duidelijk beeld van de programma's?
Ja, met de demo-versies kunt u alles doen wat ook met de volledig werkende programma's kan, met als enige beperking dat u van elke oefening maar één of twee opdrachten kunt doen. U kunt dus groepen aanmaken, namen invoeren, instellingen wijzigen, etc. 

Kunt u wat meer vertellen over 'ik typ'?
Vragen van een school:
Onze school heeft belangstelling voor het programma "Ik typ". De informatie op de website is echter vrij beperkt. Heeft u nadere informatie over dit programma?
Hoe lang en hoe vaak moet er b.v. steeds geoefend worden? Hoe lang duurt elke sessie?
Moet een kind ook thuis oefenen? Hoelang duurt naar verwachting de totale cursus?
Vanaf welke groep is het geschikt? Hoe zelfstandig kan het kind werken?
Hoe organiseer ik het?
U ziet het: Vragen te over.
Ik zou graag nadere informatie ontvangen.

Het antwoord van HWV:
Beste Henk,
Het programma is volledig te vergelijken met de andere programma's van ons, die u reeds gebruikt. Het kan door de kinderen in de klas om de beurt gebruikt worden en dan duurt het zo'n 5 minuten per beurt, afhankelijk van het tempo waarmee het kind doorwerkt. Het kan ook gedurende langere sessies gebruikt worden, bijvoorbeeld als u met een computercentrum werkt. Het kind doet dan een aantal oefeningen achter elkaar, zolang als u afspreekt.Of een kind ook thuis moet oefenen hangt af van de tijd die het er op school voor krijgt. Je kunt het beste een periode intensief (dagelijks) laten oefenen, dan leren kinderen het heel snel. Maar als er wat minder gelegenheid voor is, dan doen ze er gewoon wat langer over.
Er is een thuisversie te koop (€ 22,00) wat voor ouders aantrekkelijk en voordelig kan zijn.

Wij raden aan om eerst de kinderen van groep 7 en 8 er mee te laten beginnen. Dan kunt u zelf ook ervaring opdoen met het programma. Maar ook kinderen uit groep 5 en 6 doen het al prima. Bij jongere kinderen zijn de handen nog wat klein en zij hebben vaak nog niet genoeg discipline om te oefenen. Als er goed geoefend wordt duurt de totale cursus enkele maanden. Het is echter niet in tijd aan te geven, omdat het van de situatie en van de kinderen afhangt. De ervaring leert dat gemotiveerde kinderen het snel leren.

Het is belangrijk om kinderen er op te wijzen dat zij steeds hun vingers in de basishouding moeten zetten. En dat ze de afbeelding op het beeldscherm bekijken en gebruiken. De afbeelding is functioneel en geen onbelangrijke illustratie. De afbeelding geeft aan welke vinger je voor welke toets moet gebruiken.
Om te zorgen dat kinderen de opdracht eerst lezen (in ieder geval niet meteen weg kunnen drukken) is er een vertraging ingebouwd aan het begin van elke oefening. De kinderen lezen wat ze moeten doen en daar staat vaak een aanwijzing bij.

Ze kunnen er geheel zelfstandig mee werken. Ze kunnen werken via de namenlijst en automatisch door het programma heen gaan, maar ook vrij oefenen.
Wij organiseren het op school hetzelfde als met de andere programma's. In de klas gaan kinderen om de beurt of hoe de leerkracht het afspreekt. In het computercentrum gaat een hele groep tegelijk aan het werk op de werkstations. We stimuleren kinderen om het geleerde ook meteen toe te passen als ze in Word iets gaan typen.

Het programma zorgt er zelf voor dat de kinderen niet te snel door het programma heen gaan. Vanaf niveau 2 is steeds oefening 5 een snelheidsoefening. Als ze die snelheid niet halen, dan zullen ze moeten oefenen om verder te komen. Die snelheid wordt per niveau hoger. Tot slot halen ze minstens 180 aanslagen per minuut en kan de leerkracht een diploma afdrukken waar het aantal aanslagen automatisch  op komt te staan. Het programma geeft het kind dan de mogelijkheid om de score te verhogen. De hoogte score blijft bewaard voor het diploma.

Bij ons op school mogen de kinderen zelf aangeven wanneer ze hun diploma willen krijgen. Zo oefenen ze nog door tot ze echt een hoge score hebben. Ze komen boven de 200. Er zijn ook kinderen die er een wedstrijd van maken wie de hoogste score heeft. Dat is echt leuk.
Wij vinden het een voordeel dat de kinderen die niet door hun ouders op typles gedaan worden, ook de kans krijgen om een diploma te halen.

Ik hoop dat u wat wijzer wordt van dit hele verhaal. Mocht u nog meer vragen hebben, dan wil ik daar graag op antwoorden. Ook wil ik u bellen om het te bespreken.

Wij zien uw bestelling uiteraard graag tegemoet!

Met vriendelijke groet,
Anja Voordenhout