Home HWV-software Programma's Downloaden


'ik reken' is voorbereidend rekenen. Kinderen vanaf 4 jaar kunnen er mee aan de slag. Ze leren hiermee spelenderwijs de cijfers, tellen, sorteren, ordenen, vergelijken en meer. Door hiermee te oefenen krijgen de kinderen een goed getalbegrip.

Tel de plaatjes en klik het cijfer aan. Dit gaat nu niet verder dan 5. De cijfers staan op volgorde, zodat het kind ook daar van boven naar beneden kan tellen, tot het juiste cijfer gevonden is. Zo leren ze al snel welk cijfer bij de  hoeveelheden hoort.

 

Sleep het gevraagde plaatje naar het vak. Het cijfer verandert steeds als er weer één bij komt. En zo tel je de plaatjes. Je leert er vanzelf de cijfers bij.

 

Er zijn twee soorten plaatjes. Sleep ze allemaal naar het juiste vak. Het kind bepaalt zijn eigen strategie: eerst alles in het ene vak en daarna het andere, of steeds om de beurt in elk vak een plaatje, of op een andere manier. Het lokt vergelijking van hoeveelheden uit en de cijfersymbolen worden vanzelf geleerd.

 

Zoek het vak waar evenveel plaatjes staan. Klik dat aan. Dan verschijnt ook het bijbehorende cijfer.

 

Orden de staven van lang naar kort.

 

Maak de reeks af door steeds op de juiste knop te klikken.

 

Doortellen. Begin met het cijfer in het linker rondje. Tel de stippen in het rechter rondje erbij. Hoeveel is dat? Zoek het cijfer en klik dat aan. Het komt in het blauwe ovaal te staan.

 

Ruimtelijke oriëntatie. Maak het linker figuur na, door aan de rechterkant de juiste hokjes aan te klikken.

 

Maak de ballonnen aan het juiste kaartje vast. Twee zijn er al gegeven, dus goed kijken wat er op de andere kaartjes moet komen. De getallenlijn tot 10 oefenen.

 

Klik de cijfers aan van groot naar klein. De cijfers worden op een willekeurig formaat afgebeeld. Kinderen leren dat een kleine 8 toch meer is dan een grote 5.

 

Springen op de lege getallenlijn.

 

De andere programma's:

ik speel (functieontwikkeling, gratis voor de jongsten)

ik tover (functieontwikkeling, gratis voor de jongsten)

ik lees (aanvankelijk lezen, vanaf 5 jaar)

ik reken tot 20 (rekenen met het rekenrek)

ik keer (tafels oefenen)

ik reken tot 100 (rekenen met de 100-kralenstang en getallenlijn)

ik kijk op de klok (analoog en digitaal klokkijken)

ik reken tot 1000 (met de lege getallenlijn en splitsen)

ik typ (blindtypen met tien vingers)